Informatie
Veel moderne woningen en appartementen, gebouwd tussen eind jaren zeventig en eind jaren negentig krijgen er vroeg of laat mee te maken: diffusie problemen, verrotte, verroeste, verstopte en/of losgetrokken cv leidingen zelf, met kans op lekkende cv-leidingen. Deze leidingen veroorzaken de nodige problemen, doordat ze zuurstof doorlaten wat in de installatie terechtkomt en een proces vormt van magnetiet vorming veroorzaken. (verstopping) Slechte of verstopte leidingen kunnen het voordeel van energiezuinige verwarmingssystemen teniet doen. Bent u van plan een nieuwe cv-ketel aan te schaffen? Laat dan meteen de leidingen controleren. Cv-ketels die op volle toeren draaien terwijl de radiatoren in huis toch niet warm worden. Het leidt uiteindelijk tot lekkage, met als gevolg waterschade.
Slechte of verstopte leidingen
Als het om het rendement van de installatie gaat, is allereerst het materiaal van belang. In de jaren tachtig werden voor het eerst kunststof cv-leidingen gebruikt. De kwaliteit en weerstand van deze eerste generatie kunststof leidingen schieten vaak tekort.Tegenwoordig zijn er wel kwalitatief goede kunststof leidingen te verkrijgen.
Radiatoren, die niet geheel, of geheel niet, warm worden?
Het komt veel voor dat radiatoren niet of niet geheel warm worden, doordat ze verstopt raken door magnetietvorming. Dit betekend sowieso een verhoging in stookkosten en dit in een periode waarin thema’s zoals duurzaamheid en energiebesparende maatregelen juist in de belangstelling staan.
Verdelers, radiator kranen en onderblokken die lekkages vertonen door putcorrosie
Veel lekkages tonen zich aan op bovengenoemde componenten, dit komt omdat deze onderdelen geheel dichtslibben, door de roest en magnetiet vorming.Slangen die van verdelers of onderblokken afspringen. Door de procesvorming in de installatie nemen de aangebrachte niet diffusie dichte slangen een vorm aan dat deze krimpen, waardoor ze eerst lekkages gaan vertonen op aansluitpunten van onderblokken en verdelers en in het ergste geval van de componenten afspringen met de nodige waterschade en nare gevolgen van dien. Dit gebeurt allemaal in een installatie met diffuus (zuurstof doorlatende) leidingen gelukkig is er een afdoende oplossing voor. Veel woning eigenaren, woningbouwverenigingen, V.v.E’s enz. zoeken vaak naar te dure en moeilijke oplossingen en laten de slangen afknippen, waarna ze vervolgens een geheel nieuw staal leidingsysteem in het zicht laten aanbrengen, esthetisch geen fraai aanzicht en het gaat vaak gepaard gaat met de nodige bouwkundige voorzieningen, en overlast voor de bewoner(s). Dit omdat zij ervan uitgaan dat de cv slangen niet te verwijderen zijn uit hun mantelbuis, het is niet alleen geen mooie maar ook een dure oplossing.
Leidingen vervangen
Het vervangen van leidingen kan u aardig wat geld besparen, omdat een slechte leiding het rendement van uw cv-ketel vermindert, dus hoger gasverbruik. Vervanging van cv-leidingen, weggewerkt in het cementdek (betonnen vloer), was voorheen niet of nauwelijks mogelijk. Novatube heeft zich, als een van de weinige installatiebedrijven in Nederland, in dit probleem gespecialiseerd en heeft de oplossing in huis! Middels een gepatenteerde systeem, worden de oude, slechte leidingen uit de mantelbuis gelegen in de cementdekvloer getrokken en vervangen door nieuwe meerlagen-buizen van hoogwaardige kwaliteit. Door de binnen kern van aluminium en een flexibele coating van vier lagen hoogwaardig kunststof blijven deze buizen 100 % zuurstof dicht; zonder te krimpen. Vakbladen zoals VNI hebben lovend geschreven over de aanpak van Novatube. Niet alleen vakbladen en woningbouwverenigingen uit het hele land zijn enthousiast over deze tijd- en kostenbesparende methode, die ook nog eens heel schoon, zonder hak- en breekwerk wordt uitgevoerd.
Delaminatie
Delaminatie is het verschijnsel dat de samenhang verdwijnt tussen de lagen van een object dat uit meer lagen is opgebouwd. Delaminatie kan plaatsvinden bij lagen van hetzelfde materiaal of van verschillend materiaal, ook kunnen er in een ogenschijnlijk compact materiaal lagen ontstaan. Delaminatie kan ontstaan door – een slechte hechting van de lagen (vanaf fabricage) – een geleidelijke vermindering van de hechting (door continue druk en verwarming van het materiaal)